Åfjord VGS > AKTIVITETER > DEN KULTURELLE SKOLESEKKEN > Ytringsfrihet

Ytringsfrihet

Norsk PEN presenterer et møte mellom fribyforfatter Asieh Amini og Ingrid Storholmen
I Norge er det fjorten byer som har påtatt seg å være friby, dvs. vertskap for en forfulgt forfatter, slik at forfatteren skal kunne fortsette å skrive og uttrykke seg fritt uten frykt for å bli sensurert eller kneblet. I denne produksjonen får elevene møte fribyforfatteren Asieh Amini og den prisbelønte forfatteren Ingrid Storholmen.

Asieh Amini vil formidle hvorfor hun måtte flykte, hva ytringsfrihet betyr for henne og snakke om ytringsfrihetens kår og menneskerettighetssituasjonen i sitt hjemland. Hennes egenopplevde erfaringer med å ikke kunne ytre seg fritt, og hvorfor det er viktig å kjempe for ytringsfriheten, er viktig å formidle til elever. Vi tror det vil gjøre inntrykk på elevene å få møte mennesker som ikke bøyer av for trusler om sensur og tortur.

Gjennom samtaler med elevene kan flere problemstillinger utforskes, f.eks.: trues ytringsfriheten i Norge og verden i dag? I tilfelle hvor og hvordan? Hvor bør grensen gå mellom retten til å provosere og ytringsansvar? Hva gjør Internett og sosiale medier med ytringsfriheten vår?