Åfjord VGS > AKTIVITETER > UTVEKSLING I TYSKLAND

UTVEKSLING I TYSKLAND

11. mars dro 6 elever fra Åfjord videregående skole til Bayern i sør-Tyskland, for å få oppleve en annen kultur og for utplassering i skole og bedrift.

Trygve Nordvik, Sigve Smolan og Kevin Nerdal fra VG2 bygg- og anleggsteknikk jobber hos Baufritz, et ferdighusfirma med 400 ansatte. De produserer ca 200 passivhus pr. år, skreddersydd etter kundenes ønske.

Første dagen ble det en omvisning på fabrikken, samt en liten gjennomgang av fabrikkens HMS-rutiner. Deretter ble det rett inn i produksjonen, der de arbeidet med å sette sammen tak- og veggelementer. På dag 2 dro de sammen med 4 andre lærlinger ut på en byggeplass for å montere en utebod. Det er ca 40 lærlinger hos Baufritz, og de driver et eget firma der de tar på seg å sette opp garasjer, leskur, uteboder o.l. under veiledning fra Baufritz. Under oppholdet bor guttene hos hver sin lærling, så de har gode muligheter for å bli kjent med den tyske hverdagen. I Tyskland er det veldig fokus på energibruk, da spesielt strøm. De har derfor deltatt på et kurs i energiøkonomisering, og fikk seg nok en tankevekker i forhold til hvordan vi sløser med strømmen hjemme!

I arbeid hos Baufritz

Trygve i ferd med å sette sammen en vegg på fabrikken til Baufritz

Kevin i ferd med å montere gips på baderomsvegg

Sigve

Katharina Thomasen, Kristina Larsbråten og Eskil Grøtting fra VG2 barne- og ungdomsarbeiderfag opplever den tyske skolehverdagen med to klasser fra Staatliche Berufsschule Mindelheim og 3 ulike barnehager i nærområdet. Elevene deltar i undervisning med vekt på programfag rettet mot utdanning innen barnehagefaget. De har vært med på musikk, kunst, matlaging og fått et kort innblikk i hvordan den endelige eksamen gjøres. De tre barnehagene ligger lokalisert rundt Memmingen og er forskjellige med ulikt antall barn og størrelse på enheten. Ved å besøke disse barnehagene vil de erfare andre måter å drive barnehage på og ta med seg dette som en god erfaring inn i eget utdanningsløp. I løpet av oppholdet har de fått opplevd tysk kultur med besøk i ulike museum og kirker.

Klassen elevene ved Barne- og ungdomsarbeider hospiterer hos i Memmingen

Begge gruppene hadde en dag sammen i München, som ligger en drøy times togtur unna der de bodde. De har også vært med på ulike fritidsaktiviteter og hatt litt tid til egen disposisjon.

Gjennom prosjektet «Gjør det» (SiU) ble turen finansiert. Elevene får igjennom dette prosjektet en god mulighet til å oppleve og ta med seg gode erfaringer og tanker inn i videre arbeid.

Frode Mørreaunet
Sist oppdatert: torsdag 16. mars 2017